
Zupa turówka
Zupa Turówka
Przepis na specjalność kuchni Koła Łowieckiego „TUR" - zupę „turówkę".
Składniki:
2 litry wywaru z dziczyzny (z kości)
400 g mięsa z sarny
400 g mięsa z dzika
600 g ziemniaków
50 g makaronu zacierki
2 łyżki smalcu
2 cebule
5 ząbków czosnku
2 czerwone papryki
3 pomidory (lub 1l soku z pomidorów)
2 marchewki
50 g selera
1 pietruszka
100 g białej części pora
1 szkl wina wytrawnego czerwonego
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 łyżka słodkiej papryki
0,5 łyżki ostrej papryki
pieprz ziarnisty, majeranek, kminek, sól do smaku.
Przygotowanie:
marchew, seler, pietruszkę, por oczyścić zalać w garnku wywarem na półgodziny na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty. Oczyszczone mięso pokroić w kostkę i zamarynować w przyprawach i w ½ szklance wina ( 1 dzień). Po wyjęciu z marynaty mięso podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu do zbrązowienia następnie dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, posypujemy słodką papryką i mieszamy. Podsmażoną dziczyznę zalewamy wywarem, dodajemy pokrojoną w paski czerwoną paprykę i dusimy ok 1,5 godziny. Pomidory obrać ze skórki i dodać do mięsa, całość dusić 30 min. Wywar przecedzamy do garnka, wykładamy pokrojone w kostkę ziemniaki i makaron zacierkę, uduszone mięso, kminek i majeranek. Na koniec doprawiamy, dolewamy pozostałe czerwone wino i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Zupa powinna być gęsta.
Sed pede ullamcorper amet ullamcorper primis, nam pretium suspendisse neque, a phasellus sit pulvinar vel integer. Sed pede ullamcorper amet ullamcorper primis, nam pretium suspendisse neque, a phasellus sit pulvinar vel integer. Sed pede ullamcorper amet ullamcorper primis, nam pretium suspendisse neque, a phasellus sit pulvinar vel integer.